Orientační nabídka

Nemocnice Jihlava

Mobilní verze webu

Informace pro pacienty

 

 
 

Správné ošetřování cévního přístupu = prevence komplikací

 

  • Před každou dialýzou si omyjte končetinu s AV spojkou mýdlem a vodou!!!!!
  • Neměřte si krevní tlak na končetině s AV spojkou!
  • Je nutno udržovat čistotu končetiny s AV spojkou
  • Chraňte cévní přístup před poraněním - úderem, proříznutím
  • Neškrábejte si kůži v okolí AV spojky – velké riziko zanesení infekce!!!

§  Na končetině s AV spojkou nenoste těsné náramky, hodinky, oblečení

§  Ve spaní neležte s končetinou s cévním přístupem pod hlavou nebo pod trupem

§  Nezvedejte těžké předměty nebo nevystavujte končetinu tlaku

§  Pravidelně si kontrolujte pulsaci AV spojky

§  Obvaz nebo náplast po dialýze odstraňte do 6 hodin

§  Kůži kolem AV spojky lehce ošetřujte doporučenou mastí.

 

Aplikace masti Heparoidu na hematomy (modřiny) v okolí AV spojky:

-          naneste tenkou vrstvu masti

-          přes mast přiložte igelit (sáček)

-          lehce zavažte obinadlem (nezaškrtit ruku!!!)

-          nechte působit přes noc

-          opakujte do vymizení modřiny

 

Potraviny s nejlepším poměrem Fosfor/Energie

 

Potravina

Fosfor /  Energie

mg/1000kJ

 

Energie

   (kJ)

Bílkoviny

     (g)

Tuky

   (g)

Sacharidy

      (g)

Draslík

   (mg)

Fosfor

   (mg)

Bonbony

peprmintov

0

1670

0,0

0,0

97,0

0

0

Olej

0

3650

0,0

98,0

0,0

0

0

Destiláty

0

1415

0,0

0,0

0,0

0

0

Lihoviny

0

919

0,0

31,0

0,0

0

0

Cukr

0

1609

0,0

0,0

99,0

2

0

Sádlo

1,33

3759

0,0

99,0

0,0

1

5

Slanina

1,53

3259

2,0

85,0

0,0

281

5

Drops

2,49

1604

0,0

0,0

99,0

14

4

Máslo

4,65

3011

0,0

81,0

0,0

15

14

Turecký med

6,02

1495

0,0

0,0

91,0

35

9

Džem

12,29

1058

0,0

0,0

65,0

14

13

Med

15,82

1264

0,0

0,0

77,0

35

20

Kukuřice

pražená

28,74

2018

2,0

20,0

77,0

75

58

Karamely

35,36

1810

2,0

17,0

71,0

210

64

Maso vepřové

36,83

2281

9,0

56,0

0,0

400

84

Olivy

40,28

422

0,0

11,0

0,0

91

17

Šlehačka

46,71

1306

2,0

33,0

2,0

77

61

Krupice pšeničná

55,48

1478

9,0

0,0

75,0

166

82

Mouka pšeničná hrubá

55,48

1478

9,0

0,0

75,0

151

82

Kukuřičné lupínky

59,96

2168

7,0

31,0

54,0

200

130

Čokoládové  bonbóny

61,92

1938

4,0

18,0

73,0

240

120

Čokoláda hořká

63,72

2197

4,0

29,0

64,0

300

140

Čokoláda b.

64,2

2212

8,0

30,0

58,0

251

142

Tyčinka Twix

64,58

2013

5,0

24,0

63,0

190

130

Čokoláda mléčná

65,49

2214

8,0

30,0

59,0

280

145

Kukuřice pražená přírodní

68,91

2467

6,0

42,0

48,0

220

170

Vánočka

75,72

1466

7,0

8,0

60,0

159

111

Klobásy vinné

80,41

1281

11,0

25,0

5,0

357

103

Tyčinka Mars

80,95

1853

5,0

18,0

66,0

250

150

Housky, veky

81,14

1331

9,0

3,0

60,0

110

108

Mouka pšeničná hladká

81,37

1487

10,0

1,0

74,0

118

121

Tresčí játra

90,05

2554

4,0

65,0

1,0

360

230

Rýže

90,79

1487

6,0

0,0

78,0

113

135

Tlačenka světlá

91,71

1243

18,0

24,0

0,0

261

114

Strouhanka

91,9

1567

11,0

1,0

78,0

151

144

Salám pražský

98,71

1084

12,0

21,0

2,0

165

107

Těstoviny

99,54

1537

11,0

2,0

74,0

155

153

Párky

107,66

1319

14,0

27,0

1,0

130

142

Husa

110,89

1533

16,0

33,0

0,0

406

170

Salám Vysočina

113,69

1680

21,0

34,0

0,0

260

191

Salám Uherský

113,85

2108

25,0

44,0

0,0

260

240

Šunka

130,29

1512

26,0

27,0

0,0

223

197

Ořechy

133,94

2837

14,0

68,0

3,0

450

380

Smetana 12% tuku

137,57

567

3,0

12,0

4,0

122

78

Piškoty dětské

138,98

1583

9,0

5,0

73,0

145

220

Paštika

149,7

1483

14,0

31,0

1,0

299

222

Knäcke Brot

150,03

1453

10,0

2,0

70,0

435

218

Chléb pšenično- žitný

155,38

1004

5,0

0,0

51,0

110

156

Salám šunkový

184,86

806

16,0

13,0

0,0

223

149

 

 

Obsah kalia (=draslíku) v některých potravinách:


K v mg ve l00g potravin

 

sojová mouka

2025

sušené houby

2000

sušené meruňky

1880

sušené mléko

1280

hrách

985

sušené švestky

864

ořechy vlašské

687

čočka

673

mandle

656

hrozinky

630

šunka v aspiku

646

zeleninové lečo

583

brambory syrové

568

mák

536

kakao

534

růžičk.kapusta

530

špenát

490

sardinky

433

zelen. směs mražená

408

květák

408

kuře

407

vepřové maso

400

vařené filé

360

klobása

357

banán

348

hovězí

334

brambory vařené

325

meruňky syrové

320

chléb tmavý

310

ovesné vločky

308

játrová paštika

299

třešně

275

rajčata

270

čokoláda

257

hrozny

250

mrkev

224

zelený hrášek

201

pomeranč

197

švestky

195

Biokys

180

pomerančový džus

179

mléko

161

citrony

163

jahody

161

vánočka

159

nudle

141

vejce

138

hrušky

127

jablka

120

tvaroh

95

brynza

86

ananasový kompot

85

termix čokoládový

70

rýže vařená

38

smažený kapr

15

máslo

15

káva zrnková

0

.

.

 

 
Zodpovídá: Nemocnice Jihlava
Vytvořeno / změněno: 15.10.2012 / 15.10.2012

 

Cesta: Titulní stránka > Tématická nabídka > Nechirurgické obory > Interní oddělení > Spektrum péče > Nefrologické pracoviště > Informace pro pacienty

Vyhledávání

nahoru

web & design , redakční systém | Přihlásit se | PC verze


Tento web využívá cookies. Některé z nich mohou sloužit pro analytické účely.

O cookies