Nemocnice podporující zdraví
Faktory
ovlivňující zdraví - správná výživa
Člověk
musí jíst a pít, aby mohl žít a pracovat. Bez správné výživy nemůže zůstat
zdráv. Proto musí při výběru stravy využít svých rozumových schopností a stravu
vybírat podle množství a složení, svůj způsob stravování usměrňovat a stravovat
se racionálně.
Nevhodné stravování hraje
významnou roli při rozvoji srdečně- cévních onemocnění, obezitě, vzniku
rakoviny a jiných civilizačních nemocí.
Jednoduché
rozdíly při volbě potravin nám mohou dodat vhodnou směs aktivních živin
potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu. Naopak nedostatečný přísun
vitamínů a minerálů, popřípadě špatný a nevyvážený poměr sacharidů, tuků a
bílkovin může nepříznivě ovlivnit naše zdraví a vést k obezitě.
Vědci
tvrdí, že nevhodná strava je příčinou třetiny všech onemocnění rakovinou a
většiny případů onemocnění srdce.
Hlavní zásady zdravého
stravování:
ü
Racionální
(rozumná) výživa: má individuální
charakter a měla by splňovat všechny
nároky organismu
ü
Optimální
složení stravy: 55 % sacharidů, 30 % tuků,15 % bílkovin,
minerální látky a vitamíny. Přirozená je strava smíšená, která odpovídá
fyziologickým potřebám organismu. Množství a složení stravy je ovlivněno
pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím.
ü
Příjem tekutin: optimální je vypít 2,5 litru denně, vhodné je střídat
pití vody, ovocných a bylinných čajů, minerálních vod, neslazených džusů.
Vyhýbat se tekutinám s obsahem cukru a alkoholu.
ü
Energetická
hodnota stravy: příjem stravy má
odpovídat energetickému výdeji. Ten se v průběhu života mění, v dětství, kdy
organismus roste a sílí, musí být přívod energetické hodnoty vyšší, než je
energetický výdej. V pozdějším věku se má přívod energie snižovat.
ü
Správná příprava stravy: zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin
podle druhu. Omezit
používání tuků, zejména živočišných; více používat rostlinné oleje bez tepelné
úpravy (např. jako zálivky na saláty; zvýšit spotřebu zeleniny, pokud je to
možné, tak v syrovém stavu; méně používat masa tmavá, zvýšit spotřebu ryb,
rybích výrobků; častěji zařazovat do jídelníčku mléko a mléčné výrobky se
sníženým podílem tuku; méně používat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat
celozrnné výrobky; omezit používání vajec a vnitřností; pokrmy méně solit;
totéž platí o používání cukru, moučníky nahrazovat ovocem.
ü
Správné časové
rozložení jídla: ideálně jíst 3 x až 5 x denně. U nás je zvykem
konzumovat snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Kvalita poskytované péče
web & design WEBHOUSE®, redakční systém vismo® | Přihlásit se | PC verze