Orientační nabídka

Nemocnice Jihlava

Mobilní verze webu

Faktory ovlivňující zdraví - správná výživa

 

 
 

Nemocnice podporující zdraví                                             

 

Faktory ovlivňující zdraví - správná výživa   

 

Člověk musí jíst a pít, aby mohl žít a pracovat. Bez správné výživy nemůže zůstat zdráv. Proto musí při výběru stravy využít svých rozumových schopností a stravu vybírat podle množství a složení, svůj způsob stravování usměrňovat a stravovat se racionálně.

Nevhodné stravování hraje významnou roli při rozvoji srdečně- cévních onemocnění, obezitě, vzniku rakoviny a jiných civilizačních nemocí.

Jednoduché rozdíly při volbě potravin nám mohou dodat vhodnou směs aktivních živin potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu. Naopak nedostatečný přísun vitamínů a minerálů, popřípadě špatný a nevyvážený poměr sacharidů, tuků a bílkovin může nepříznivě ovlivnit naše zdraví a vést k obezitě.

Vědci tvrdí, že nevhodná strava je příčinou třetiny všech onemocnění rakovinou a většiny případů onemocnění srdce.

 

Hlavní zásady zdravého stravování:

 

ü  Racionální (rozumná) výživa: má individuální charakter a  měla by splňovat všechny nároky organismu

ü  Optimální složení stravy:  55 % sacharidů, 30 % tuků,15 % bílkovin, minerální látky a vitamíny. Přirozená je strava smíšená, která odpovídá fyziologickým potřebám organismu. Množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím. 

ü  Příjem tekutin: optimální je vypít 2,5 litru denně, vhodné je střídat pití vody, ovocných a bylinných čajů, minerálních vod, neslazených džusů. Vyhýbat se tekutinám s obsahem cukru a alkoholu.

ü  Energetická hodnota stravy: příjem stravy má odpovídat energetickému výdeji. Ten se v průběhu života mění, v dětství, kdy organismus roste a sílí, musí být přívod energetické hodnoty vyšší, než je energetický výdej. V pozdějším věku se má přívod energie snižovat.

ü  Správná příprava stravy: zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin podle druhu. Omezit používání tuků, zejména živočišných; více používat rostlinné oleje bez tepelné úpravy (např. jako zálivky na saláty; zvýšit spotřebu zeleniny, pokud je to možné, tak v syrovém stavu; méně používat masa tmavá, zvýšit spotřebu ryb, rybích výrobků; častěji zařazovat do jídelníčku mléko a mléčné výrobky se sníženým podílem tuku; méně používat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky; omezit používání vajec a vnitřností; pokrmy méně solit; totéž platí o používání cukru, moučníky nahrazovat ovocem.

ü  Správné časové rozložení jídla: ideálně  jíst 3 x až 5 x denně. U nás je zvykem konzumovat snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.


Prostředí, kde je jídlo konzumováno
:
způsob servisu, kulturnost prostředí, vzhled pokrmu

vyziva

 

 
Zodpovídá: Nemocnice Jihlava
Vytvořeno / změněno: 24.8.2017 / 24.8.2017

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Kvalita poskytované péče

Vyhledávání

nahoru

web & design , redakční systém | Přihlásit se | PC verze


Tento web využívá cookies. Některé z nich mohou sloužit pro analytické účely.

O cookies